Staré hrnce musí z domu aneb zpříjemněte si přípravu jídla

Nedílnou součástí kuchyně je nejen moderní technika, ale také nádobí. I to se průběhu posledních dekád vyvíjelo a prošlo pořádným vývojem. Naše babičky by se zřejmě divily, jaké nablýskané skvosty nahradily nevábně vyhlížející hliníkové hrnce. Samotný vzhled je však pouhou třešničkou na dortu a důležitý je především komfort a šetrná příprava surovin s ohledem na zachování co největšího množství důležitých látek. Pokud vám bylo poděděné nádobí líto vyhodit, zkuste si vzpomenout na poslední víkendovou eskapádu. Moderní hrnce na vaření vám naopak celý proces výrazně usnadní a to do té míry, že se do kuchyně začnete opět těšit. Můžete je umýt v myčce a sáhnete-li po designově vyvedené sadě, bude v nich moct servírovat jídlo rovnou na stůl. Díky nepřilnavému povrchu je škrábání připálených kousků jídla minulostí a potěší i nižší spotřeba tuku. A co se nesní, dáte v hrnci rovnou do chladničky nebo mrazáku. Vzhledem k široké variabilitě využití vám bude stačit mnohem méně nádobí a v kuchyni bude zase o něco více místa. Skutečnost, že sada hrnců vypadá, jakoby se na ni podíleli přední designéři, samozřejmě neznamená, že jde o dobrou volbu. Estetika by měla být až na druhém místě a neupřednostňujte ji před kvalitními materiály. Patříte-li ke konzervativnějším hospodyňkám a nemáte-li v úmyslu testovat materiály, o kterých jste v životě neslyšela, vsaďte na zlatou klasiku v podobě nerezu. Nerezové nádobí je extrémně odolné a snadno se udržuje. Musíte se však smířit s tím, že na plynovém sporáku se za čas zvenčí „opálí“. Zároveň není vhodné na dlouhodobé uchovávání potravin, protože přejímají kovovou pachuť.Sada hrncu   V žádné kuchyni by neměl chybět ani tlakový hrnec. A i moderní tlakové hrnce jsou mnohem efektivnější, rychleji vaří a zachovávají pokrmu výraznou chuť. Díky „tlakáči“ za pár minut obměkčíte i velmi tuhé maso (lidově zvané „podrážka“), čímž ušetříte spoustu času a snížíte výdaje za energie. Dejte si pozor, aby voda nepřesahovala přes míru (rychlý nárůst tlaku) a nepřidávejte větší množství naťových bylinek, kvůli kterým by se mohla ucpat pojistka. Pojistný ventil průběžně kontrolujte a čas od času vyměňte gumové těsnění. Kvalitní tlakový hrnec vám bude věrně sloužit po mnoho let. Tlakovy hrnec

Publikováno: 31. 12. 2013

Kategorie: Ostatní