Lifestyle Tipy a rady

11 tipů pro lepší kávu

Vaření kávy doma nemusí být obtížné a se správnými technikami může být váš domácí šálek kávy stejně lahodný, jako káva podávaná v kavárnách. Postupujte podle těchto 11 jednoduchých tipů a budete na cestě ke zlepšení vaší domácí vařené kávy!

1. Použijte čerstvou, zrnkovou kávu

Velká část toho, co dělá kávovou vůni a chuť tak komplexní a lahodnou, je přítomnost aromatických sloučenin v pražených kávových zrn. Ihned po pražení, tyto sloučeniny začnou ze zrn unikat v procesu zvaném oxidace – vezme sebou hodně chuti! Po 8 dnech zmizí až 70% těchto sloučenin. Postupem času ztrácíte více chuti a zůstane vám v podstatě káva bez chuti. Mletí kávy způsobí, že je tenhle proces rychlejší. Vystavení větší plochy povrchu zrn usnadňuje únik těchto sloučenin.

Používání pouze čerstvé kávy a mletí těsně před vařením pomůže zajistit, že z vašich zrn dostanete ten nejchutnější šálek kávy! Zvažte také službu předplatného kávy a vychutnejte si čerstvě praženou kávu doručenou přímo k vašim dveřím.

2. Použijte váhu

Mnozí z nás slyšeli o jednoduchém pravidlu používání 2 polévkových lžíc kávy na každých 180 ml vody. A i když tento recept (nebo podobné recepty) lze určitě použít k přípravě kávy, chybí v nich přesnost, která by posunula vaši kávu na vyšší level. Různé kávy a směsi mohou mít velký rozdíl mezi velikostí a hustotou, takže polévková lžíce jedné kávy může vážit podstatně méně, než polévková lžíce jiné kávy. Váha vám umožní měřit podle hmotnosti (namísto objemu), což pomáhá zajistit, že bez ohledu na to, jakou kávu používáte, přesně víte, kolik z toho jde do šálku.

3. Použijte správné množství kávy

Množství kávy, kterou používáte ve vztahu k množství vody, kterou vaříte, určuje, jak silná nebo slabá bude káva. Čím více kávy používáte, tím silnější je šálek, a čím méně kávy používáte, tím je šálek slabší. Jak tedy víte, kolik kávy použít? Nejlepší způsob, jak o tom přemýšlet, je poměr mezi množstvím použité kávy a množstvím použité vody.

4. Použijte mlýnek s keramickými mlecími kameny

Kvalitní mlýnek je jedním z nejdůležitějších nástrojů při vaření kávy. Velikost částic mleté ​​kávy určuje, jak rychle se ze zrn extrahují příchutě, přičemž menší částice se extrahují rychleji, než větší částice. Když vaříte kávu, chcete, aby všechny vaše namleté zrnka byly přibližně stejné velikosti, aby se všechny částice vařili stejnou rychlostí. Možnost kontrolovat přesnou velikost mleté ​​kávy vám dává mnohem větší kontrolu nad procesem vaření. S mlýnkem s keramickými mlecími kameny můžete snadno umlít kávové zrna vždy v požadované velikosti.

5. Mletí při správném nastavení hrubosti (nebo jemnosti)

Různé způsoby vaření vyžadují k získání skvělé kávy různé úrovně mletí. Jak ale víte, že používáte správnou velikost? Existují dva opravdu jednoduché způsoby, jak na tuto otázku odpovědět: čas a chuť. Našimi recepty se snažíme vařit kávu asi za tři a půl minuty. Pokud se káva vaří příliš rychle, znamená to, že byla namletá příliš nahrubo. Pokud se naopak vaří příliš pomalu, byla namletá příliš najemno. Navíc, pokud káva chutná příliš kysele, obvykle to znamená, že byla příliš hrubá, a pokud chutná příliš hořce, byla příliš jemná. Obecně řečeno, espresso vyžaduje jemné mletí, pour-overs a AeroPress vyžadují střední mletí a French pressy vyžadují hrubé mletí. Upravením nastavení hrubosti na čas a chuť se dostanete o krok blíže k lahodné kávě doma.

6. Použijte filtrovanou vodu

Věděli jste, že asi 98,5% vařené kávy je jen voda? To znamená, že kvalita a chuť vody hraje obrovskou roli v tom, jak vaše vařená káva chutná. Pokud voda, kterou používáte, chutná špatně nebo má zvláštní pachy, bude je mít i vaše káva. Použití filtrované vody je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro svůj ranní šálek. Na některých místech je voda z vodovodu dostatečně čistá, aby se dala použít pro vaření kávy, ale na většině míst budete chtít používat vodu, která prošla domácí filtrací nebo balenou vodu. Pokud používáte balenou vodu, ujistěte se, že nepoužíváte destilovanou vodu. I když je to technicky nejčistší voda, káva potřebuje nějaké minerály, aby se mohla správně vařit a chutnat lahodně.

7. Ujistěte se, že vaše voda má správnou teplotu

Abyste z kávy dostali tu nejlepší chuť, musí být voda, kterou používáte k vaření, na optimální teplotě: mezi 90 až 96 °C. Zatímco teplota neovlivňuje pouze rychlost louhování (chladnější voda vaří kávu pomaleji než teplejší voda), ovlivňuje také to, co se vyloučí. Hodně z příjemných kyselin a výrazných chutí, které na našich kávách milujeme, by se objevily v kávě vařené s vodou pod 90 °C. Naopak, voda nad 95 °C způsobí vyloučení mnohem více hořkých chutí. Vaření kávy s vodou té správné teploty má za výsledek sladkost a složitost našich káv, aniž by se extrahovali zbytečné hořké chuti.

Zatímco teploměr je ideální pro kontrolu teploty (konvice Fellow Stagg má dokonce vestavěnou), voda, která je asi 30 – 60 sekund od varu, obvykle spadá přímo do požadovaného rozsahu.

8. Všechno předehřejte / namočte

Před vařením kávy se chcete ujistit, že vše, čeho se vaše káva dotkne, je co nejblíže vaší teplotě vaření. Pokud to neuděláte, pomůcka na vaření kávy během procesu vaření krade teplo z vody a výrazně sníží teplotu vody. Když víte, jak důležitá správně ohřátá voda je během vaření, určitě se budete chtít vyhnout zbytečnému ochlazování vody.

Kromě toho, když vaříte překapávanou kávu, nezapomeňte připravit filtr navlhčením horkou vodou a nechat jej odtéct. Nejenže to zajistí správnou teplotu filtru, ale také vyplaví hodně papírové chuti, která by se jinak ve vaší kávě mohla objevit.

9. Nechte kávu kvést!

Možná jste si všimli, že když poprvé nalijete vodu na kávové zrna, káva začne bublat (zejména u velmi čerstvé kávy). Tento jev se nazývá “kvetení” a je způsoben tím, že CO2

– přirozený vedlejší produkt procesu pražení – je násilně vyloučen z kávy. Kvetení je důležitým krokem v procesu vaření, protože přítomnost CO2  může negativně ovlivnit vaše vaření tím, že vytlačí vodu z mleté ​​kávy a zabrání extrakci. Nejlepší je přidat malé množství vody na začátku vaření a počkat asi 30 sekund, než káva rozkvete, až poté přidat další vodu. Množství vody použité k rozkvětu je obvykle dvojnásobné oproti množství kávy, kterou jste použili (např. Pokud používáte 35 gramů kávy, použijte k rozkvětu použít 70 gramů vody).

10. Plně nasyťte kávu

Při vaření kávy chcete zajistit, aby veškerá mletá káva byla ve stejném čase ve styku s vodou. Když při vaření překapávané kávy nebo French pressu přidáte vodu, může to vypadat, že je káva plně nasycená vodou. Není však neobvyklé najít místa se suchou kávou. Nejlepší způsob, jak zajistit, aby veškerá vaše káva zvlhla, je krátké, lehké míchání hned po přidání vody (během fáze kvetení).

11. Experimentujte!

Součástí zábavy při vaření kávy je experimentování s různými metodami vaření a různými kávami! Můžete pravidelně vařit kávu oblíbeným způsobem a zamilovat si chuť, ale zkusili jste vaření s AeroPress nebo French Press? Existuje spousta způsobů, jak experimentovat s kávou a každá z nich vám poskytne trochu podrobnější informace o tom, jak si kávu vychutnáte, a jak ji můžete vylepšit.

Napište komentář