Olivový olej se v kuchyni neztratí, jak ale vybrat ten správný?

Na olivový olej již dávno nepohlížíme jako na exotickou ingredienci, se kterou si příliš nevíme rady. Naopak jsme si na něj docela dobře zvykli a přidáváme ho všude, kde je to jen trochu možné. Málokdo však tuší, podle čeho rozeznat opravdovou kvalitu. Pokud vám záleží na tom, co konzumujete a chcete pro sebe i své nejbližší to nejlepší, řiďte se při výběru olivového oleje podle následujících kritérií.

Jak je to s označením "extra panenský"?

V prvé řadě nepřeceňujte označení „extra panenský olivový olej“. Najdete ho na většině produktů a nemusí garantovat prvotřídní kvalitu. Mezi prvky, které naopak určitou garancí kvality jsou, patří například tmavá lahev. Nicméně i zde existují výjimky – například když panenský olej pořídíte jako dárek v exkluzivním designovém balení. Právě zde je žádoucí, aby vynikla barva oleje. Lahev je však přesto zabalena do dárkové kazety či papírového obalu, aby olej nedegradoval působením slunečního záření.

Za málo peněz málo muziky

Co o kvalitě olivového oleje do značné míry svědčí, je cena. Je to logické, protože za pár korun nemůžete očekávat špičkový produkt. Dobrý olivový olej stojí minimálně 10 EUR a často dvakrát až třikrát více (řeč je o 500ml balení).

Zaostřeno na původ

Údaj, který by konzument neměl nechat bez povšimnutí, je původ oliv. Pokud byl produkt vyroben „ze směsi olivových olejů pocházejících z EU“, nic pozitivního od něj nečekejte. Obvykle jde o nejlacinější odrůdy nevalné chuti. Špičkoví výrobci používají především olivy sklizené v říjnu, kdy jsou v nejlepší kondici. Chcete mít jistotu, že sáhnete po olivovém oleji, který vám bude chutnat a neutrhnete si s ním ostudu ani před přáteli – vyhlášenými gurmány? Poohlédněte se po něm u specializovaného prodejce olivum.cz, v jehož nabídce najdete prvotřídní produkty z rodinných farem v Chorvatsku, Řecku a Španělsku. Ucelený sortiment zahrnuje také krásná dárková balení – chutný a designově vyladěný olivový olej je bezesporu skvělý dárek pro muže i ženu.

Kyselost a obsah zdraví prospěšných látek

K veledůležitým vlastnostem olivových olejů patří také kyselost neboli acidita. Její hodnota u top produktů nepřekračuje 0,1 – 0,2 %. Zároveň platí, že větší podíl polyfenolů, antioxidantů a vitamínů značí větší přínos pro zdraví. Pokud údaje nenajdete na etiketě (zpravidla se neuvádí), pokuste se sehnat informace přímo od výrobce.  

Publikováno: 22. 12. 2020

Kategorie: Lifestyle | Ostatní

Autor: Adam