Je libo matcha? Aneb poznejte zázračné účinky neobyčejného čaje!

Patříte k milovníkům kvalitního čaje a těšíte se na každý šálek? V tom případě jste již jistě měli tu čest s odrůdou, kterou znalci označují jako jednu z nejlepších. Požitek, který se vám dostane po její konzumaci, je stejně unikátní, jako samotné zpracování a díky svým vlastnostem byla po staletí využívána jako léčivo. Nebo jste snad matchu ještě nikdy neochutnali? V tom případě byste to měli velmi rychle napravit. A my vám prozradíme, proč.

Co je čaj Matcha?

Matcha je označení pro nejkvalitnější lístky japonského zeleného čaje, který je neskutečně bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a další potřebné látky. První zmínky o čaji matcha se objevily v roce 1191, kdy jej z Číny do Japonska přinesl budhistický mnich Eisai. Japonci si nápoj okamžitě zamilovali a zařadili ho mezi své nejoblíbenější nápoje. Důvodem nebyla jen vytříbená chuť, ale především zdravotní účinky.

Jak se Matcha vyrábí?

Důvod, proč je jejich koncentrace mnohem vyšší než u běžného zeleného čaje, je právě způsob zpracování. Rostliny se pěstují na plantážích, které se cca 20 dní před sklizní zastíní speciálními sítěmi. Až 90 % zastínění způsobí zvýšenou produkci chlorofylu v listech, tedy přibližně stejného množství jaké produkuje divoce rostoucí matcha. Následuje sběr nejkvalitnějších listů, jejich spaření a usušení a nakonec odstranění stonku a žilek.

V této fázi se produkt nazývá tencha. Finální úprava spočívá ve rozemletí tenchy na žulových kamenech a z každého lze získat přibližně 40 g matchy za hodinu. Proces je přísně sledován a jakost garantují také finální laboratorní kontroly. Výsledek však stojí za to – po rozmíchání prášku ve vodě získáte lahodný smaragdově zelený nápoj nasládlé a velmi jemné chuti. Sladký nádech má matcha díky vysokému obsahu L-theaninových kyselin, které konzumentovi dodají pořádnou porci energie.

Jaké má Matcha zdravotní účinky?

Čaj matcha díky kombinaci vysokého obsahu důležitých látek napomáhá k lepšímu fungování organismu, ale také proti konkrétním chorobám. Polyfenoly slouží jako prevence proti některým formám rakoviny, kardiovaskulárním chorobám a účinně zastavují infekce. Třísloviny zklidňují žaludek a střeva a v případě nachlazení urychlují léčbu sliznic a o povzbuzení krevního oběhu a uvolnění svalových křečí se stará theofylin.

A aby toho nebylo málo, díky obsaženému fluoru můžete zapomenout na tvorbu zubního kazu. Možná vás překvapí, že speciální odrůdy čaje matcha nachází využití také při vaření. Sladkému i slanému pečivu, sýrům, masitým pokrmům, jogurtům či dezertům propůjčí typickou vůni a samozřejmě i své pozitivní účinky na lidské zdraví. Chcete-li si zpestřit jídelníček, nebojte se ho do něj zařadit.

Publikováno: 17. 10. 2013 / Aktualizováno: 10. 02. 2024

Kategorie: Zdraví

Autor: Adam

Tagy: čaj matcha | čajové recepty | matcha a zdraví | matcha vaření | zelený čaj matcha