Lifestyle Tipy a rady

I káva bez kofeinu může skvěle chutnat, pochází-li z Faitrade zemědělství

Milujete chuť kávy a rádi byste si ji dopřáli kdykoliv během dne? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet kávu bez kofeinu, která může výborně chutnat, ale zároveň tělo nezatíží tímto nejpoužívanějším stimulantem. Bude-li navíc pocházet z ekologického zemědělství a nést značku Fairtrade, budete mít ještě i dobrý pocit, že každým šálkem kávy přispíváte na dobrou věc.

Jste závislí na kofeinu?

Přítomnost kofeinu v kávě je pro každého známá. Víte ale, že se kofein vyskytuje také ve fazolích? Nalézt jej dokonce můžeme i v listech některých rostlin. Stimulant na bázi kofeinu, označovaný jako guaranin ale najdeme i v jihoamerické guaraně. Guaranin se ale uvolňuje postupně, takže tělo nedostane obrovskou dávku kofeinu naráz a navíc je eliminován nepříznivý vliv kofeinu na trávicí trakt. Kofein ale dokáže působit také blahodárně. Kromě posilování centrální nervové soustavy podporuje také sekreci žaludečních šťáv. Jestliže to s ním ale přeženete, můžete si přivodit překyselení žaludku. A právě to je jedním z důvodů, proč se lidé snaží konzumaci kofeinu v kávě omezit.

Potřebujete konzumaci kofeinu omezit?

Řešením je káva bez kofeinu. Té si můžete denně vychutnat několik šálků, aniž byste se museli obávat nepříjemného bušení srdce před usnutím. Káva bez obsahu kofeinu se může hodit také těhotným ženám anebo těm, které kojí své dítě a nechtějí riskovat jeho neklid a své nervy v důsledku přenosu kofeinu mateřským mlékem. Kofein ve své kávě mohou být potřebu redukovat také lidé s vysokým krevním tlakem či nemocným srdcem. Ve variantě bez kofeinu seženete jak klasickou zrnkovou kávu, tak i kávu mletou či instantní, která se skvěle hodí například do práce. Můžete si tak kdykoliv připravit skvěle chutnající kávu bez obsahu kofeinu.

Jak se vyhání kofein z kávy?

Kofein ze z kávy odstraňuje ještě před jejím pražením. Existují dvě metody. V rámci té první se kofein z kávy odstraňuje působením chemických látek, které se přidávají do roztoku, v němž jsou nepražená kávová zrna namočená. Byla-li použita tato metoda, poznáte to podle slabě znatelného chemického dozvuku v kávě. V rámci druhé metody se kofein z kávy dostane pomocí aktivního uhlíku. Nepražená zrna jsou opět dlouho máčena ve vodě, díky čemuž dojde k vylučování kofeinu, ale bohužel také k odplavení éterických olejů a úbytku aroma. Voda s kofeinem a dalšími produkty z kávy je následně filtrována přes uhlík, který vstřebá všechny odstraňované složky.

Napište komentář