Domácí je lepší než hotová aneb připravte si chutnou grilovací omáčku

Letošní grilovací sezóna už sice skončila, ale i tak jistě nepohrdnete několika tipy, které využijete v té příští. A ti z vás, kteří mysleli i na chladnější měsíce a pořídili si domácí gril, třeba hned. Dnes se však nebudeme zabývat úpravou masa a zeleniny, ale zaměříme se na něco, co na talíři také nesmí chybět. Připravte si své chuťově buňky – představíme vám domácí grilovací omáčky a majonézy, které umocní vaše gurmáské zážitky!

Vinná rajská omáčka

Vinnou rajskou omáčku lze podávat k jakémukoliv masu a rybám. K její přípravě budete potřebovat:
  • 20 dkg zralých rajských jablíček
  • 1 jablko
  • malou odlivku červeného vína
  • 1 malou kávovou lžičku hořčice
  • cukr
  • mletý pepř
  • sardel nakrájenou na nudličky
  • nakládanou cibulku šarlotka
Rajčata a jablko očistěte a nakrájejte na plátky (jablko předtím zbavte jadrníku). Vše duste na oleji s červeným vínem a to do té doby, než se ze směsi vytvoří kašovitá hmota. Tu propasírujte přes jemné sítko, případně rozmixujte a následně do ní přidejte hořčici. Podle chuti přidejte cukr a pepř. Jako vložku přidejte sardelku, kterou na krájíte na jemné nudličky a drobně posekanou cibulku. Hotovou grilovací omáčku nechte vychladnout a můžete podávat.

Domácí tatarská omáčka

Milujete tatarku, ale není vám po chuti ta, která je k mání v obchodě? Udělejte si vlastní. Budete k tomu potřebovat:
  • 10 dkg pravé majonézy
  • 4 polévkové lžíce sladké smetaky
  • 0,5 dkg cibule
  • 0,5 dkg sladkokyselých okurek
  • 1 vykostěnou sardelku
  • 3 kapary
  • malý nakládaný hříbek v octě nebo kousek žampionu
  • trochu citronové šťávy a kůry
  • 1 snítku zelené petržele
  • špetku cukru a soli
Příprava je jednoduchá. Okurky, hříbek, sardele, cibuli, zelenou petržel a citronovou kůru rozsekejte na jemnou míšeninu. Smíchejte majonézu, smetanu a citronovou šťávu a podle chuti i cukr a sůl. Zamíchejte a do husté omáčky přidejte míšeninu. Naškodu není ani několik kapiček Worchestru, které omáčce dodají jemně pikantní chuť. Pokud vás výroba domácích omáček a majonéz baví a preferujete je před hotovými, prostudujte si portál www.receptynagrilovani.com, kde mimo jiné najdete i nespočet receptů na grilování masa a zeleniny.

Publikováno: 30. 10. 2013

Kategorie: Ostatní

Autor: Adam

Tagy: domácí omáčky | omáčky ke grilování | recepty na gril | recepty na grilování