Kyselina listová: Proč byste ji měla užívat před otěhotněním i během těhotenství?

O kyselině listové se toho napsalo již mnoho, ale možná jste nedávala pozor a žádné podstatné informace nevstřebala. Pokud o tomto vitamínu skupiny B víte jen to, že byste ho měla konzumovat před plánovaným početím a na počátku těhotenství, nepřestávejte číst. Prozradíme vám, v čem je kyselina listová tak důležitá. Lidské tělo potřebuje kyselinu listovou pro tvorbu nových buněk. Zvýšený příjem v období před otěhotněním a na počátku těhotenství pak působí jako efektivní prevence před defekty neurální trubice, jako jsou spina bifida a anencefalie. Budete-li kyselinu pravidelně užívat v doporučených dávkách, minimalizujete riziko vrozených vad až o 70 %.

Jaká je doporučená dávka kyseliny listové?

Ženy, které se teprve chystají otěhotnět, by měly konzumovat 400 μg kysliny listové denně. Ideálně formou potravinového doplňku, jako jsou: Kyselina listová Forte – potravinový doplněk s vitaminem B12, Kyselina listová Super – potravinový doplněk s vitaminy B1, B2, B3, B5, B6 a B12. Oba výše uvedené doplňky stravy obsahují 400 μg. Doporučené denní dávkování pro těhotné a kojící ženy jsou 2 tablety. Užívání kyseliny listové před těhotenstvím je doporučeno proto, že se v první fázi těhotenství tvoří mozek a mícha. Po dobu prvního trimestru by pak žena měla konzumovat až dvojnásobné množství kyseliny listové (tzn. cca 600 – 800 μg). Jsou známy i případy, kdy lékař předepsal těhotné ženě výrazně vyšší dávky. Většinou v souvislosti s velkým rizikem narození dítěte s defektem neurální trubice. Samozřejmě se nabízí otázka, proč kyselinu listovou nepřijímat pouze v přirozené formě – v ovoci, zelenině, droždí, játrech či luštěninách. Důvodem je nižší vstřebatelnost (cca 50 %) oproti syntetické variantě (vstřebatelnost až 95 %). Rizika užívání kyseliny listové jsou minimální a nadměrné množství organismus vyloučí v moči. Přesto byste se měla informovat o podrobnostech u svého lékaře. Určitě vám ochotně prozradí více.

Publikováno: 19. 10. 2017

Kategorie: Zdraví | Zdraví

Autor: Adam

Tagy: kyselina listová